Florin Floreanu (primul din stânga) îi invită pe profesorii de istorie să aducă elevii în vizită la expoziţia dedicată veteranilor de război din Ialomiţa.

Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia găzduieşte o expoziţie de fotografie cu 62 dintre veteranii de război din Ialomiţa care au luptat pe fronturile din al doilea război mondial.

O expoziţie-eveniment cât o lecţie de istorie trăită de veteranii de război din Ialomiţa poate fi vizitată în aceste zile la Slobozia.

Gazdă este Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, la realizarea ei lucrând mai bine de trei luni Clementina Tudor, directorul instituţiei, şi Florin Floreanu, fotoreporter.

62 de chipuri de bătrâni trecuţi de 90 ani, unii cu vizibile urme ale gloanţelor ori invalidităţilor permanente căpătate în al doilea război mondial.

Tot atâtea poveşti rostite scurt, specific cazon, în fraze–blitz din care reies dramatismul şi durerea unor confruntări sângeroase, din care puţini au avut norocul să scape cu viaţă.

Expozitia „Istoria trăită. Veterani ialomiteni la Centenar” prezintă cele 62 de chipuri care întruchipează cele 62 de povești autentice de viață, ale eroilor care s-au întors de pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial și care mai sunt ,azi, in viață și trăiesc în județ.

„Succesul acestui proiect este o revelație pentru mine. Nu am crezut ca o să producem asemenea emoție și nici că vom fi apreciați și lăudați pentru ceea ce personal apreciez normalitate. Am sufletul plin de bucuria și înțelepciunea veteranilor ialomițeni pe care i-am intalnit, dar mai ales am mulțumirea că am reușit să le transmitem recunoștința noastră, a tuturor, pentru demnitatea și credința lor în bine și în România.”, descrie Clementina Tudor, sentimentele ce au încercat-o în lunile în care i-a vizitat pe veteranii de război.

Director al Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” Slobozia, jurnalist cu mai bine de două decenii de experienţă, Clementina Tudor a anunţat că pe lângă albumul excepţional cu fotografiile veteranilor de război, instituţia pregăteşte un amplu documentar video.

„Sunt prea multe de spus și de transmis, dar volumul document și expoziția sunt un antidot la moartea fizică și spirituală. E un eveniment despre nemurirea neamului romanesc pe care îl vom continua cu un film documentar.”, a adăugat Clementina Tudor.

Alături de ea, Florin Floreanu, fotograful de serviciu al periplului prin gospodăriile veteranilor de război, a rămas fără cuvinte atunci când a ascultat poveştile de arme ale protagoniştilor.

„Cu toţii au fost bucuroşi că nu i-am uitat, au mulţumit pentru că în an centernar au fost băgaţi în seamă de autorităţile judeţene dar s-au arătat mâhniţi că sunt obligaţi să se descurce cu pensii de mizerie. Îi invit pe toţi profesorii de istorie să aducă elevii la expoziţie, merită aceşti români adevăraţi un astfel de omagiu.”, a spus Florin Floreanu la vernisajul expoziţiei fotografice.

Evenimentul face parte dintr-un şir de acţiuni ale Consiliului Judeţean Ialomiţa, instituţia premiind cu 1.000 lei pe fiecare dintre veteranii de război din Ialomiţa care au prins sărbătorirea celor 100 de ani de România.

 

 

 

Articolul precedentAnalize medicale gratuite pentru echipa de fotbal CS Amara
Articolul următorSursa de alimentare cu apă a Sloboziei este sigură