Așa cum era de așteptat, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a fost exclus din partid. Execuția sumară a fost parafată cu un scor de maidan: 53-9.

Reacția lui Neacșu a fost promptă. Cu mânie în glas, fostul secretar general a decretat:

„Vom merge, vom analiza, vom discuta la organizațiile care ne-au susținut până la momentul ăsta să vedem ce pozitii au şi ei. Voi merge să-i întreb pe parlamentarii din Ialomița ce urmează să se facă de acum înainte. Până la rezolvarea contestației pe forurile ierarhice ale PSD sau în instanță probabil că echipa de voluntari de la Ialomița mă va accepta să fac politică acolo.”

Execuție cu acte în regulă

Din perspectiva statutului PSD, excluderea lui Neacșu este perfect statutară. Deși fostul strateg al PSD invocă organizația județeană din care face parte și sprijinul de care s-ar bucura din partea acesteia, acest argument, parțial valid, nu-l ajută.

În conformitate cu statutul PSD, modificat ultima dată pe 10 martie 2018, organizația județeană nu are niciun cuvânt de spus în excluderea răzvrătitului. Pe lângă organizația județeană, Comitetul  Executiv Național are competența conferită de statut pentru a exclude orice membru de partid.

Potrivit articolului 142, punctul 9, Comitetul Executiv Național  hotărăște, în situații excepționale, cu 2/3 din voturile membrilor săi, sancționarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD.

Contestația lui Neacșu va fi soluționată de Comisia Națională de Etică, comisie care nu poate decât să respingă demersul lui Neacșu. Și nu pentru că petiționarul n-ar putea avea argumente, dar așa-i tradiția la PSD. Iar comisia este condusă de Iordache. Punct.

Deasupra Comisiei Naționale de etică se află doar Congresul  

Congresul soluționează contestațiile împotriva hotărârilor luate de Comitetul Executiv Național, precum şi contestațiile împotriva hotărârilor Comisiei Naţionale de Etică, Integritate și Arbitraj şi ale Comisiei Naționale de Control Financiar Intern. Asta prevede art 119 pct 8 din Statutul PSD.  Iar Congresul poate fi convocat sau nu.

Statutul prevede că doar Comitetul Executiv Național. Adică fix organul care l-a exclus pe bravul și devotatul Neacșu. Congresul extraordinar poate fi convocat de grupurile parlamentare sau 16 dintre organizațiile județene. Și, bineînțeles, de Comitetul Executiv Național. Ce șanse ar avea un astfel de demers?

Exclusul a anunțat că va contesta decizia în instanță. Demersul are șanse mici pentru că instanța nu poate analiza dacă partidul a avut sau nu motive, ci dacă s-a respectat statutul. În plus, în lipsa unui verdict privind contestația la Comisia de Etică acțiunea în justiție nu prea se justifică.

Când călăul devine victimă

Ultimul exclus din PSD pe „mâna” Comitetului Executiv Național a fost Valeriu Zgonea.  Și el invoca, precum Neacșu și Țuțuianu, că a fost exclus după 20 de ani de activitate în partid PENTRU DELICT DE OPINIE:

Sunt de peste 20 de ani în partid și azi am asistat la o decizie profund nedreaptă, mi-am amintit de Inchiziție și de ideea în care dacă exprimi o opinie automat ești condamnat”.

Care a fost motivul mazilirii lui Zgonea? Păi este exact motivul pentru care și Neacșu a fost exclus ieri. Zgonea îi ceruse lui Dragnea să facă un pas în spate după ce acesta a fost condamnat definitiv în dosarul referendumului. Hotărârea de excludere a lui Zgonea a fost semnată și de Neacșu, în calitatea sa de secretar general al PSD.

Manevrele de înlocuire a lui Zgonea de la șefia Camerei Deputaților au fost orchestrate, prost, de Neacșu. Excluderea colegului lui Mihai Viteazu din PSD i-a pus pe golanii lui Dragnea în imposibilitatea de a mai putea cere revocarea acestuia. A fost nevoie de o modificare a Regulamentului Camerei pentru ca PSD să-și pună în operă execuția.

Neacșu explica, elegant, cum stă treaba cu mazilirea lui Zgonea:

 Încercarea lui Valeriu Zgonea de a se agăța, prin tertipuri procedurale, de funcția de președinte al Camerei Deputaților este ridicolă și tristă. Valeriu Zgonea a fost ales în aceasta funcție în calitatea sa de membru al PSD și nu în virtutea unor calități personale speciale.

Este regretabil ca un om, pe care PSD l-a sprijinit pentru o demnitate atât de importantă în statul român, și-a pierdut complet decenta, aruncând cu noroi și făcând circ.

PSD a inițiat procedura de revocare din funcție a lui Valeriu Zgonea. Conform procedurilor legale, în perioada imediat următoare PSD va desemna o noua persoana pentru aceasta funcție.

Observând cu câtă obstinație se ține de scaun domnul Zgonea, cred ca o să luăm o decizie în forul politic al partidului…..

Ieri călăul a devenit victimă. Nimic nou sub soare.

 

Articolul precedentMarian Pavel, senator PSD de Ialomiţa: „Marian Neacşu este preşedintele PSD Ialomiţa şi are susţinerea mea totală!”
Articolul următorComune ialomiţene sprijinite financiar cu fonduri nerambursabile prin GAL Danubius Ialomiţa – Brăila