Durerea in piept este un simptom care poate ascunde o multitudine de cauze. Desi pe multi ii poate duce cu gandul la un posibil infarct miocardic, este bine de stiut faptul ca exista si cauze mai putin ingrijoratoare care se pot manifesta in acest fel. Cu totii am avut macar o data in viata o durere localizata la nivelul pieptului fara ca acest lucru sa insemne neaparat o afectiune cardiologica.

 

Unele simptome de durere în piept, deși înfricoșătoare și alarmante, este puțin probabil să semnaleze un atac de cord.

O notă importantă, totuși: nu presupuneți niciodată că durerea în piept nu este de ce să vă faceți griji. Orice durere în piept merită atenție însă nu orice durere în piept merită un consult medical de urgență. Caracterul durerii, durata si patologiile asociate sunt cateva dintre elementele ce ar trebui sa ne ingrijoreze.

Cum să-ți dai seama dacă durerea în piept este gravă?

 

Unele tipuri de durere în piept ar trebui să vă trimită la camera de urgență – mai ales dacă durează cel puțin cinci minute.

Simptomele pot include dureri toracice noi sau inexplicabile, cuplate cu dificultăți de respirație, transpirație rece, greață, oboseală sau amețeli. Durerea poate iradia spre gât, brațe, spate, epigastric. Durerea de durată în aceste zone poate semnala un atac de cord sau un infarct miocardic solicitati consult medical si tratament imediat. De cele mai multe ori, durerea în piept nu semnalează un atac de cord.

Simptome care sugerează o altă problemă – identificați disconfortul în piept

 

1. La fiecare respirație adâncă sau tuse, durerea îți străpunge pieptul. Deplasarea și schimbarea pozițiilor pare doar să înrăutățească lucrurile- Dacă acest lucru vă descrie simptomele, este posibil să aveți de-a face cu o problemă legată de plămâni. Acest lucru este și mai probabil dacă durerea este concentrată pe partea dreaptă a pieptului, departe de inimă. Cauzele posibile includ: Pneumonie sau altă infecție, inflamație în mucoasa plămânilor (pleurezie), un cheag de sânge în plămâni, atac de astm.

Deși aceste probleme pulmonare nu sunt un atac de cord, ele sunt suficient de îngrijorătoare pentru a justifica un apel către furnizorul dvs. de asistență medicală.

2. Disconfort care se diminuează cu exercițiul fizic- Dacă o durere ascuțită îți lovește pieptul, dar se ameliorează pe măsură ce te miști puțin… ei bine, s-ar putea să te uiți la un caz de arsuri la stomac (reflux acid) sau la o altă problemă gastro-intestinală.

3. Acea durere în piept ar putea fi legată de un alt tip de atac care nu are nimic de-a face cu inima ta. Un atac de panică sau anxietatea se poate dezvălui cu simptome – constricție în piept, transpirație, dificultăți de respirație – care le imită pe cele ale unui atac de cord. Există însă câteva diferențe cheie între un atac de panică și un atac de cord.

 

Atacurile de panică prezintă adesea o durere înjunghiătoare, spre deosebire de senzația de strângere, presiune în piept care însoțește adesea un atac de cord.

Durerea cauzată de atacurile de cord iradiază frecvent în alte zone. Într-un atac de panică, de obicei rămâne în zona pieptului.

Simptomele atacului de cord variază foarte mult de la o persoană la alta. Unii oameni nu prezintă niciun simptom. Alții experimentează dureri în piept zdrobitoare. Alții pot simți doar disconfort la braț, gât sau maxilar.

Dar disconfortul este de obicei neîncetat, durând de obicei cinci minute sau mai mult.

„Indiferent de unde este durerea, oamenii de obicei nu pot găsi o poziție care să amelioreze durerea”, spune dr. Rimmerman. „Nici ei nu găsesc ușurare luând un pahar de apă, făcând antiacide sau respirând adânc.”

Și asta înseamnă că este timpul să suni pentru ajutor la 112.

Citește continuarea pe realitateamedicala.net.

Articolul precedent3.080 de unități administrativ-teritoriale primesc bani de la Guvern din Fondul de rezervă bugetară
Articolul următorAnchete uriașe ale Ministerului de Finanțe la autoritățile locale și județene, după întârzieri la plata burselor școlare