Dezbatere privind noua propunere a Comisiei Europene de ridicare a interzicerii folosirii proteinelor de origine animală în furajele pentru porcine și pasări. Europarlamentarul Dan Motreanu prezent la discuții. A sosit momentul reconsiderării măsurilor luate în trecut de Comisia Europeană și permiterea anumitor proteine în furajele pentru porcine și păsări, a declarat domnia sa.

În cadrul Comisiei ENVI din Parlamentul European, am participat la dezbaterea privind noua propunere a Comisiei Europene de ridicare a interzicerii folosirii proteinelor de origine animală în furajele pentru porcine și pasări. 

Encefalopatia spongiformă transmisibilă a dus la interzicerea folosirii proteinelor de origine animală pentru furajele utilizate la hrana bovinelor, porcinelor și a păsărilor, acum 20 de ani. Situația s-a îmbunătățit între timp și acum boala este aproape absentă, ultimul caz fiind în 2016. 

A sosit momentul reconsiderării măsurilor luate în trecut de Comisia Europeană și permiterea anumitor proteine în furajele pentru porcine și păsări. Decizia se bazează pe avizul științific și pe testare. Aceasta va permite o mai bună utilizarea a acestor furaje și a proteinelor produse în Uniunea Europeană, în conformitate cu obiectivul Strategiei “De la fermă la consumator” de reducerea a dependenței UE de furaje. 

Se vor impune condiții stricte pentru evitarea contaminării transversale și astfel se asigură condiții egale între producătorii europeni si cei din afară UE care au continuat să le utilizeze. Proteinele provin de la animalele sacrificate și pentru evitarea canibalismului nu se utilizează la aceeași specie, a declarat Dan Motreanu.

Articolul precedentFOTO Peste 70% din lotul Mamaia a fost înnisipat
Articolul următorFOTO Accident mortal. Bătrân spulberat de o mașină