lata despăgubirilor este refuzată pe bază de minciuni de către autorități.

Ajuns la fundul sacului de resurse bugetare, guvernul refuză să acorde despăgubirile promise proprietarilor de porci omorâți preventiv în criza pestei porcine africane.

Invocând un Ordin al președinteluil ANSVSA, directorii direcțiilor județene sanitar veterinare refuză plata despăgubirilor sub pretexte puerile. Este cazul unei femei din Fetești căreia i se refuză plata pe motiv că porcul pierdut ar fi fost găsit mort. Femeia susține cu probe video că porcul era viu și a fost omorât preventiv.

În fața cestor argumente funcționarii de la DSVSA Ialomița au invocat, la fel de pueril, că porcul nu a fost crotaliat. Și acest motiv a fost demontat de femeie care a demonstrat cu documente că porcul avea crotalie. Iată ce a declarat femeia reporterilor Realitatea TV:

lata despăgubirilor este refuzată pe bază de minciuni de către autorități.

Am venit aici să întreb dacă mi-au băgat banii pentru porc. Când mi-au luat animalul din curte mi-au zis să deschid un cont bancar. Am deschis un cont bancar și am adus la registratură contul și copia de pe buletin. Mi-au zis să verific în două săptămâni dacă au intrat banii. Când m-am dus la bancă au zis că nu suntem băgați și mi-au dat numărul de telefon de la Slobozia.

Am dat telefon  și mi-au spus că nu pot să iau banii pe porc pentru că a fost mort. Le-am spus că porcul a fost viu și că am filmare când au tras porcul după ei prin curte că mi-au făcut numai sânge pe jos. L-a scos nepotul meu afară și nu au vrit să lase pe nimeni să asiste când l-au împușcat în cap. Mi-au închis telefonul în nas. Am sunat iar și iar mi-au închis telefonul. După aceea au zis că nu primesc bani pentru că porcul nu a avut cercel la ureche. Le-am spus că porcul a avut cercel, că am număr de înregistrare.

Numai eu știu cum l-am crescut, că nu am pământ în câmp. Cumpăr boabe, numai eu știu cum îl cresc. Țineam scroafa ca să fete și aveam și eu la copii porc în curte să le dau să mănânce. Așa am crescut de 33 de ani. Acum mă plimbă din ușă în ușă și nu vor să-mi dea banii.

Minciuni în loc de despăgubiri

La mai bine de 3 luni de la declanșarea pestei porcine africane guvernul își bate joc de țăranii cărora le-a omorât porcii, refuzând pe baza unor minciuni ordinare să le plătească despăgubirile. Plata despăgubirilor a intrat în impas iar oamenii nedreptățiți amenință cu proteste.

În august 2018 șeful DSVSA Ialomița, Mihai Puia, promitea despăgubiri la tot poporul, fără să precizeze ceva în legătură cu aberațiile debitate de funcționarii din subordinea sa acum, când încearcă să evite plata despăgubirilor pentru porcii uciși.

ANSVSA invocă, mai nou,  mai multe situații în care despăgubirile pentru porcii uciși preventiv nu se pot plăti. Sunt invocate  lipsa codului de exploatație pentru gospodării, cazurile în care porcul era deja mort sau transferul porcilor dintr-o exploatație înregistrată într-una neînregistrată.

Articolul precedentBugetarii refuză pe capete președinția secțiilor de votare
Articolul următorMinisterul Finanţelor obligă Slobozia să deszăpezească şi în acest an cu lopata