Foto- infoialmita.ro

Parlamentarii PSD de Ialomița nu-și revin după înfrângerea severă pe care au suferit-o în alegeri. Ei acuză, în general, managementul defectuos livrat de liderii partidului. Ambii susțin că, întocmai ca Vasile Roiată în ‘933, au tras de sirenă, dar nu i-a auzit nimeni.

Ștefan Mușoiu are un plan

Președintele executiv al PSD Ialomița, deputatul Ștefan Mușoiu, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj lung dar adânc cu privire la ideile care-i populează cutia craniană după ce partidul a pierdut alegerile în județ. Proiectul de viitor al lui Mușoiu prevede câteva măsuri simple. El vrea să recâștige diaspora, chiar dacă PSD a călcat-o în picioare cu jandarmeria pe 10 august 2018:

Deși nu am spus-o până acum în spațiul public, PSD trebuie reformat la nivel național (rebranduire, schimbare de mesaje, nevoia de lideri noi, mesaje adaptate așteptărilor electoratului, recâștigarea tinerilor dar și a Diasporei, etc.), lucru pe care, de altfel, l-am transmis de nenumărate ori către conducerea centrală după rezultatul dezastruos de la alegerile europarlamentare.

PSD trebuie să revină în forță pe scena politică, să analizeze cu atenție unde și ce se putea face mai bine, conectat la realitățile politice și sociale actuale. Avem resursa ideologică dar și umană pentru a face acest lucru și consider că aceasta trebuie să fie o prioritate pentru următorii ani.

După ce face apologia comportamentului civilizat și al dialogului constructiv, Mușoiu îi aplică o corecție plină de concordie deputatului Tinel Gheorghe, președintele PNL Ialomița. Într-o limbă română aproximativă, Mușoiu îl acuză pe „personajul lui Tinel” că ar avea un comportament de securist:

Domnule deputat Tinel, nu va faceți iluzii, pentru că rezultatul de 52%, al lui Iohannis, în acest județ, n-are nicio legătură cu personajul dvs care poate fi asociat cel mult unui profil pseudo-securist.

Deputatul Pop zidește cu rumeguș

Și deputatul Andrei Pop a ținut să iasă pe interval cu un discurs bazat pe rumeguș ideologic. După ce arată cum a atras el atenția după europarlamentare dar nu a fost ascultat, Pop face un apel la fuziunea PSD cu Pro România într-un mare bloc de stânga. Nu explică însă dacă fuziunea sau alianța se va opera cu gruparea lui Ponta sau cu cea a lui Tudose:

Cred că după aceste rezultate, cele mai proaste din istoria social-democrației în alegerile prezidențiale, este clar că primul proiect politic major al PSD trebuie să fie REFACEREA ȘI RECONSTRUCȚIA ÎNTR-UN BLOC DE STÂNGA MODERN. Decizii absurde, execuții, au dus la scindarea PSD. Rezultatul se vede și se continuă electoral doar într-o direcție descendentă.

Rămân atașat valorilor social-democrației și-mi doresc să pun umărul la reconstrucția PSD-ului, așa cum pot, din poziția mea de simplu membru. Și vreau să cred că toți liderii stângii sunt conștienți că doar o alianță sau pe termen mediu o fuziune sunt soluțiile pentru a reveni cu șanse la orice tip de alegeri care vor urma. Trebuie să eliminăm motivele care ne țin despărțiți și trebuie să acționăm cât mai repede.

Aflați la final de mandat, ambii parlamentari sunt preocupați mai de grabă de viitorul lor politic și de locul pe liste la alegerile viitoare decât de soarta PSD. Discursurilor lor mustesc de generalități, niciunul neavând curajul de a indica drept cauze ale înfrângerii  corupția endemică din PSD și prostia incomensurabilă a candidatei pe care au votat-o, deși nu dau doi bani pe ea. Președintele PSD Ialomița, senatorul Marian Pavel, s-a abținut pentru moment de la orice comentariu.

Articolul precedentPSD pierde pentru prima dată în 30 ani alegerile interne în județul Ialomița
Articolul următorCozmin Gușă: „Sper ca atitudinea în PSD să fie: identificarea obraznicilor, punerea la colț, apoi un proces de analiză a fiecăruia”