„Reducerea emisiilor de carbon și atingerea neutralității climatice vor fi realizate prin parteneriate cu sectoare industriale”, a afirmat, marți, europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

„Negocierile interinstituționale dintre Parlamentul European și Consiliu pe dosarul „Legea europeană a climei” se apropie de final. Un element de baza al Pactului ecologic european, Legea climei va introduce în legislație obiectivele UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 (comparativ cu 1990) și de atingere a neutralității climatice până în 2050 (moment în care emisiile de carbon vor atinge nivelul absorbțiilor).

La nivelul Grupului PPE din Parlamentul European, dezideratul nostru este să reducem emisiile nu doar prin stabilirea unei legislații cu obiective ambițioase, ci și printr-o abordare pragmatică, în strânsă colaborare cu industria.

Astfel, am propus stabilirea de către Comisia Europeană de parteneriate sectoriale în domeniul schimbărilor climatice, care să reunească principalele părți interesate, precum: industriile, IMM-urile, ONG-urile, institutele de cercetare, sindicatele și organizațiile patronale. Scopul parteneriatelor este de a stimula dialogul și schimbul de bune practici și de a lucra, de asemenea, ca organisme de consultare față de Comisie atunci când această va adopta viitoarele propuneri legislative legate de climă. Propunerea PPE a fost recent aprobată de către Consiliu, în cadrul negocierilor pe viitorul text legislativ.

Protecția climei ar trebui să fie o oportunitate pentru economia europeană și crearea de noi locuri de muncă, având în vedere că 30 % din totalul cheltuielilor din bugetul UE pentru perioada 2021-2027 și Mecanismul European de Redresare și Reziliența vor viza proiecte legate de climă.”, a precizat Dan Motreanu.

Articolul precedentPericol de RĂZBOI la graniță. Gilles Emmanuel Jacquet: „România este protejată de apartenenţa la NATO”
Articolul următorAvion MIG-21 de la baza militară din Câmpia Turzii prăbuşit într-un sat din judeţul Mureş! Pilotul s-a catapultat