Daea minte cu nesimțire.

Încercând să răspundă unor interpelări adresate de parlamentarii ialomițeni Gabi Ionașcu (PMP) și Tinel Gheorghe (PNL), ministrul Daea minte cu nerușinare.

Deși cei doi parlamentari au dresat întrebări punctuale legate de fraudarea a peste 700.000 de euro din banii destinați subvenționării culturilor de tomate pentru industrializare, Daea a răspuns în doi peri.

Cele mai multe enunțuri formulate de „specialiștii” din Ministerul Agriculturii au fost pe lângă subiect, într-o tentativă evidentă de a ascunde frauda și complicitățile din cadrul APIA.

Minciuni și omisiuni

Senatorul PMP Gabi Ionașcu a adresat nouă (9) întrebări punctuale ministrului Daea. Tot ce a primit a fost o gargară ieftină, citate din acte normative și minciuni vrac.

Spre exemplificare iată ce răspunde Daea la întrebarea:

Care este valoarea avansurilor plătite de APIA fermierilor înscriși în program pentru anul 2017, ce suprafețe au fost declarate de fiecare fermier și în ce județe au fost declarate suprafețele eligibile de către fiecare fermier înscris în programul pentru sprijinul cuplat?

Răspunsul este complet anapoda. Se inserează un tabel din care rezultă suprafețele declarate pe județe, se comunică un total de 1479,08 hectare și un număr total de 218 fermieri.

Ce ascunde Daea este numele celor 5 societăți înființate în 2016, care au fost relocate în sectorul 6 din București și care, pentru anul 2017, au umflat ilegal de la stat avans subvenție în valoare de 762.540 de euro.

Ceea ce comunică totuși șugubățul ministru este faptul că adeverințele false din care rezulta că cele 5 firme „italiene” ar avea înființate peste 500 de hectare de toate pentru industrializare ar fi fost emise de Primăria Sectorului 6.

Întrebat de ce blochează plata subvenției în condițiile în care frauda este imputabilă funcționarilor APIA, iar în bugetul programului mai există circa 300.000 de euro care ar putea fi distribuiți, Daea răspunde cu o minciună grosolană.

Mai întâi afirmă că APIA ar fi plătit 85% din banii alocați fără să scoată o vorbă despre cei 762.540 de euro fraudați. Apoi susține senin că APIA „continuă procesul de autorizare la plată a acestui tip de sprijin”.

În realitate APIA nu mai mișcă nimic invocând ancheta penală desfășurată de DNA.

Ocupat cu minciunile, ministrul evită să explice de ce a diminuat valoarea programului de sprijin de la 2,8 milioane la 2 milioane și unde a redirecționat banii.

De asemenea oierul refuză să clarifice motivul pentru care a modificat condițiile de acordare a sprijinului înlocuind contractul cu procesatorii pe care beneficiarul subvenției trebuia să-l prezinte la APIA cu simpla factură, fapt ce a favorizat frauda.

Și deputatul Tinel Gheorghe este dus cu preșul de oamenii lui Daea, dovadă că în Ministerul Agriculturii minciuna este un mod de lucru, iar caracatița corupției este mare.

În răspunsul transmis deputatului PNL, Daea susține că „plata decontului final va începe în perioada imediat următoare în funcție de disponibilitățile bănești din contul APIA„. Asta în condițiile în care fermierilor li s-a spus verde-n față că nur primi niciun ban până la finalizarea anchetei și recuperarea prejudiciului de la italieni.

De menționat este faptul că, potrivit răspunsului lui Daea, APIA a efectuat un număr de doar 17 controale la cei 218 fermieri din program și n-a găsit decât 1,88 hectare neconforme. Asta în condițiile în care frauda s-a comis pe o suprafață fictivă de peste 500 de hectare!

Articolul precedentDeputatul Tinel Gheorghe atacă virulent administraţia locală PSD
Articolul următorPeste 21.000 de cereri de înscrieri în Partidul Realitatea. Vă mulțumim!