În cele trei cătune ale comunei Bătrâna de la marginea județului Hunedoara, oamenii duc o viață ruptă parcă de restul lumii. Nu au electricitate, iar accesul se face greoi pe un drum de pământ. Pe lângă realitatea dură din aceste locuri, sătenii au mai primit și amăgiri din partea autorităților. În urmă cu 10 ani le-a fost instalată o rețea de fibră optică ce nu a funcționat niciodată. Iar acum, li s-a spus că va fi turnată o pistă de biciclete.

Cele câteva familii rămase în cătunele Fața Roșie, Piatra și Răchițaua din comuna Bătrâna au fost ocolite de rețeaua electrică plănuită în anii ´50. Aceasta a ajuns doar pe versantul opus, în satul Bătrâna. Acolo locuiesc aproximativ 50 din cei 80 de locuitori ai întregii comune. Drumul care traversează cele 3 cătune nu a fost niciodată modernizat. După ploi și zăpezi, accesul cu mașina devine aproape imposibil.

 „Nu au curent, nu au apa iar atunci oamenii în vârstă se trag de acolo mai înspre copiii lor care locuiesc mai jos in apropiere de dispensare medicale sau farmacii, unde le este şi lor mai uşor”, spune Radu Herciu, primarul din comuna Bătrâna.

Deși oamenii de aici sunt obișnuiți cu greutățile traiului de zi cu zi, cea mai mare supărare le-o provoacă faptul că tinerii au plecat. Nu aveau școli, dispensar sau magazine decât la câteva zeci de kilometri distanță.

În urmă cu un deceniu locuitorii cătunelor din comuna Bătrâna au văzut cu ochii lor ceva la care nu mai sperau: așezările lor au fost străbătute de o rețea de fibră optică, cu sute de stâlpi înșiruiți de-a lungul drumului. O firmă de telecomunicații a văzut aici potențial. Localnicii au crezut că dacă se instalează sisteme de comunicații vor avea și ei, în sfârșit, curent electric. Dar speranțele le-au fost spulberate.

La scurt timp, stâlpii de lemn amplasați de-a lungul traseului de 15 kilometri au început să se degradeze din cauza vremii. Unii au căzut peste drum sau în curțile oamenilor cu tot cu cablurile rupte. Așa încât rețeaua de fibră optică nu a funcționat niciodată. Oamenii și-au găsit singuri soluții, și-au cumpărat panouri solare, iar din loc în loc sunt stâlpi de iluminat alimentați cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Atunci când nu se pot baza pe panourile solare, folosesc generatoare, vechile lămpi cu petrol și chiar lumânări.

Acum oamenii sunt din nou uluiți de investițiile plănuite în sat. Comuna din Munții Poiana Ruscă a obținut recent o finanțare 1,3 milioane de lei, pentru construcția unei piste de biciclete care va lega satul Bătrâna de împrejurimi. Proiectul se va derula cu fonduri europene alocate prin PNRR. În program nu au putut fi incluse, însă, și proiecte pentru modernizarea drumurilor. Așa că localnicii au trebuit să se mulțumească doar cu viitoarele piste de biciclete. 

Articolul precedentROMÂNIA SUVERANĂ | Trăim vremuri de cumplită instabilitate și primii sacrificați vor fi cei vulnerabili
Articolul următorPrognoza meteo: lapoviță și vânt puternic, temperaturi la limita înghețului