Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a afirmat că România va avea probleme majore cu deficitul bugetar în condițiile în care nu se fac urgent corecții. Aceste probleme sunt generate de calandurul de creștere al pensiilor iar impactul major va fi în anul 2022. Potrivit legii, punctul de pensie ar urma să crească în anul 2020 cu 40% iar în 2022 cu încă  5,6%. Dăianu estimează că deficitul va urca la 4% din PIB în 2020 iar în 2021 va fi de 5,7%. Impactul major, estimează Dăianu, va fi în 2022, când deficitul estimat pe baza unor prognoze moderat optimiste va fi de 7% din PIB.

Dăianu afirmă că execuția bugetară la 9 luni arată că deficitul este 2,6%, cea mai mare valoare înregistrată din 2010 și până în prezent. Asta indică faptul că România nu va putea închide anul cu un deficit sub 3% din produsul intern brut în condițiile ăn care nu are un guvern valid iar o rectificare bugetară nu poate fi operată.

Opinia mea e că bugetul din 2020 ar trebui să înceapă corecția. Bugetul pe 2020 să nu fie mai mare decât în 2019, asumând că în 2019 va fi imposibil să încheiem sub 3%. E greu, e campanie electorală, încă sunt multe promisiuni ce creează oamenilor așteptări ce sunt nerealiste. Ieșim cu construcția bugetară din matcă rău de tot!”, adaugă președintele Consiliului Fiscal citat de profit.ro.

Dăianu spune că o creștere de venituri realizată dintr-o colectare mai bună a taxelor este improbabilă într-un termen așa de scurt. Liberalii au anunțat că nu vor modifica în niciun fel calendarul creșterii pensiilor.

 

Articolul precedentHCM Slobozia pierde la limită cel mai bun meci făcut de la revenirea în Liga Florilor
Articolul următorBariera Drajna rămâne un coșmar pentru șoferi cel puțin încă trei ani