Cornel Ianuș și-a pierdut locul de muncă de la Protecția Consumatorului pentru că a fost găsit băut la serviciu.

Comisarul șef adjunct de la Protecția Consumatorului Ialomița a rămas fără serviciu pentru că a avut 0,12 mg/l alcool pur în aerul expirat în timp ce se afla la serviciu. El a recunoscut că a băut un pahar cu vin cu Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni.

Cornel Ianuș, comisar șef adjunct la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Ialomița a fost demis de Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Măsura a fost luată după ce funcționarul a fost depistat băut în timpul programului.

Acțiunea de control a fost desfășurată împreună cu Sorin Susanu, coordonator al Corpului de Control al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, și Paul Anghel, director general în cadrul instituției.

Verificarea a venit ca urmare a unor informații legate de un control făcut la un agent economic la începutul lunii septembrie în timpul căruia comisarul șef adjunct Cornel Ianuș a servit o bere.

La plecare el a primit și o sacoșă în care se aflau sticle cu bere și apă, probabil ca mulțumire pentru că agentul economic a primit doar un avertisment din partea inspectorilor de la protecția consumatorului.

Acestuia i s-a pus în vedere să remedieze neconformitățile depistate fără ca ulterior inspectorii CJPC Ialomița să verifice dacă agentul economic s-a conformat sau nu.

Alcoolemie de 0,12 mg/l alcool pur în aerul expirat

Șefii ANPC au descins la sediul Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Ialomița iar un agent de poliție i-a pus fiola comisarului șef adjunct. Acesta a suflat în ea și valoarea indicată a fost de 0,12 mg/l alcool pur în aerul expirat, lucru dovedit de înregistrarea video.

Luat la întrebări, comisarul de la Protecția Consumatorului a recunoscut că a băut un pahar de vin împreună cu Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, dar că acest lucru s-a petrecut fix la ora 16.31, adică la un minut după terminarea programului de lucru.

Explicația nu i-a convins pe șefii ANPC Ialomița care l-au destituit pe Cornel Ianuș și au dispus retragerea de pe teren a doi comisari pentru acțiuni „solitare” și ineficiență în gestionarea sesizărilor.

CJPC Ialomița, la coada clasamentului național

Verticalitatea reprezintă inclusiv tăria de a ne asuma și derapajele din interiorul ANPC! Imaginea acestei instituții trebuie să fie la nivel european, pe care îl dorim cu toții. Am promis că nu vom face rabat de la măsurile ferme ce se impus în desfășurarea acțiunilor de control, dar acestea au nevoie de un corp de comisari adevărați! Vorbeam de ținută?! Imaginile vorbesc de la sine!”, a explicat situația de la Ialomița Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

Acțiunea de control de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Ialomița a venit și ca urmare a plasării instituției județene pe ultimul loc în clasamentul național, cu multe dintre sesizări depuse în ianuarie – februarie și soluționate abia în iunie – iulie.