PSD a pus la pământ legumicultorii

Programul de sprijin pentru fermierii care cultivă tomate pentru industrializare a primit o nouă lovitură de la ministrul agriculturii Petre Daea. Valoarea sprijinului cumulat a fost redusă din pix de ministrul cormoran de la 2,067 milioane de euro la numai 1.2 milioane de euro.

Efectul a fost acela că suprafețele cultivate cu tomate s-au redus circa 200 de hectare. Mulți dintre fermierii angrenați în program sunt din Ialomița.

Tun cu repetiție dat sub nasul APIA

În 2018, un grup de cinci firme deținute de italieni asociați cu mafia din Sicilia au încasat ilegal peste 800.000 de euro ca avans pentru culturi de roșii inexistente. Investigația publicată de realitateadeialomița.net a demonstrat că frauda a fost posibilă după ce ministrul Daea a simplificat nepermis documentația aferentă obținerii sprijinului, eliminând contractul cu fabricile de procesare pe care fermierii erau obligați să-l prezinte pentru a obține subvenția.  Pentru că niciuna dintre cele cinci firme fără activitate „n-a picat” pe algoritmul de control, sumele aferente avansurilor s-au decontat fără nicio verificare. Asta deși fiecare firmă declara peste 100 de hectare de tomate cultivate în Mehedinți, ceea ce era tehnic imposibil. Investigația publicată de noi a fost aprofundată de vice.com, care a dezvăluit amănunte halucinante din această afacere. Este vorba despre o nouă cerere pentru subvenția acordată culturilor de cartofi pentru industrializare. Cererea se află la APIA în analiză și n-ar fi exclus ca italienii să dea un nou tun. Ca și în cazul tomatelor din 2017, investigația vice.com demonstrează că italienii n-au cultivat nimic pe terenurile arendate în Mehedinți.

Daea falimentează culturile de roșii de câmp!

Anul acesta Daea a redus, din nou, subvenția alocată culturii de tomate de câmp pentru industrializare. Plafonul inițial de 2,8 milioane de euro acordat fermierilor a fost redus la 2,067 milioane de euro în 2018. Anul acesta valoarea sprijinului a fost redusă, din nou, la 1,2 milioane de euro. În numai 3 ani Daea a pus pe butuci cultura tomatelor de câmp. Pentru anul acesta valoarea subvenției pe care o vor primi fermierii este de 1700 de euro la hectar, în condițiile în care costurile pentru înființare sunt de 5000 de euro la hectar.

Ca atare, fermierii au renunțat să mai cultive roșii de câmp, suprafața totală ocupată de această cultură reducându-se cu circa 200 de hectare! Dispar astfel sute de locuri de muncă sezoniere și cresc importurile de tomate, fabricile de procesare fiind obligate să-și acopere capacitățile de producție. Există procesatori care vor importa din China pastă de tomate, produs ieftin și dubios din punct de vedere calitativ.

Este evident că discursurile demagogice al liderilor PSD cu privire la invazia produselor străine care otrăvesc românii, despre încurajarea tomatelor românești și alte asemenea bazaconii sunt vorbe în vânt. Deși Daea și Dragnea mâncau roșii oriunde vedeau o cameră de luat vederi, pe dedesubt cei doi pregăteau lovituri devastatoare împotriva legumelor românești și a procesatorilor români.