Fără subvențiile agricole europene cei mai mari fermieri români nu ar reuși să încheie anul agricol cu rezultate financiare atât de bune.

Terenurile primite în 2002 de la Guvernul PDSR pentru o afacere cu sturioni ce n-a funcţionat nici măcar un minut sunt concesionate şi arendate şi acum în folosul instituţiei publice judeţene.

Consiliul Judeţean Ialomiţa îşi rotunjeşte veniturile anuale din concesionarea şi arendarea miilor de hectare primite cadou în urmă cu 17 ani de la Guvernul condus atunci de Adrian Năstase.

Anul trecut instituţia condusă de social-democratul Victor Moraru a beneficiat de sume de bani de pe urma a 2.263,14 hectare, terenuri agricole situate în zona Bălţii Ialomiţa, în estul judeţului Ialomiţa.

De pe urma concesionării a 670,3580 hectare în bugetul judeţului a intrat o redevenţă anuală de 542.634,29 lei. Valoarea medie primită pe hectar este ridicol de mică, doar 809 lei/an, în condiţiile în care fermierii care au lucrat terenurile au încasat subvenţii pe hectar cuprinse între 750 lei şi 990 lei!

La arendă s-a stat ceva mai bine, de pe urma a aproape 1600 hectare s-au înregistrat încasări totale de 3 milioane lei, o medie la hectar de 1906 lei/an.

În total Consiliul Judeţean a încasat circa 2,5% din totalul bugetului anual din valorificarea potenţialului terenurilor. Foarte puţin dacă raportăm încasările la cheltuielile cu salariile preşedintelui, vicepreşedinţilor şi celor din conducerea instituţiei. 

Terenul statului a rămas pe termen nelimitat în administrarea Consiliului Judeţean Ialomiţa

Consiliul Judeţean Ialomiţa, condus la acea vreme de Gheorghe Savu, preşedintele PDSR Ialomiţa, a primit cadou printr-o hotărâre de guvern semnată de Adrian Năstase o suprafaţă de 8.700 hectare teren în zona Vlădeni – Giurgeni pentru înfiinţarea unui bazin piscicol pentru sturioni.

Proiectul a murit încă din faza obţinerii avizelor şi autorizaţiilor necesare şi nu a produs nici măcar un gram de icre negre. Pământul nu a fost restituit, deşi legea impunea acest lucru în cazul în care proiectul nu avea finalitate, şi acum aduce bani instituţiei judeţene.

În schimb, statul a spus că nu mai are terenuri disponibile şi a trecut pe listele pentru despăgubiri mii de foşti proprietari ori moşternitori. Oamenii au primit bani de la bugetul de stat deşi puteau să fie împroprietăriţi din miile de hectare făcute cadou politic de PDSR în 2002.

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentPSD crește prețul apei la Slobozia
Articolul următorFurt la drumul mare! Primăria Slobozia „oferă” peste 600.000 lei anual firmei Polaris din majorarea ilegală a prețului pentru gunoi