Comune cu primari liberali, sărite de Guvern de la rectificarea bugetară

Alexandru Măchiţă, primarul oraşului Căzăneşti, fluieră a pagubă după ultima rectificare bugetară a Guvernului.

Şase localităţi ialomiţene cu primari PNL nu au primit vreun leu la ultima împărţeală a banilor publici făcută de Guvernul PSD. La polul opus, comune cu şefi social-democraţi au acum bani suficienţi în buget pentru plata salariilor şi a cheltuielilor de funcţionare.

Inechitatea rămâne cuvântul de ordine atunci când vine vorba de distribuire pe localităţi a banilor veniţi de la bugetul statului.

Rămase fără soluţii în ceea ce priveşte plata lefurilor angajaţilor ori plata iluminatului public, cele mai multe dintre localităţile ialomiţene au aşteptat ca Guvernul să le scoată din sărăcie şi să le ofere banii necesari subzistenţei administrative.

În oraşul Căzăneşti, spre exemplu, banii de salarii s-au terminat de mai bine de trei luni. S-a apelat ca de fiecare dată la un artificiu şi lefurile sunt achitate dintr-un excendent pe care bugetul local îl înregistra la încheierea anului precedent.

„Avem un buget local vai de mama lui, din sume din TVA nu am primit niciun ban. Nu mai sunt bani de salarii şi ni s-a dat voie să luăm din excedentul de anul trecut, practic mutăm nişte zerouri.”, explică situaţia Alexandru Măchiţă, primarul oraşului Căzăneşti.

Rectificarea mult aşteptată a adus doar pleavă bugetară, oraşul situat la jumătatea distanţei dintre Slobozia şi Urziceni a primit fix 37.000 lei pentru asigurarea unui buget minim de funcţionare.

Căzăneşti este cenuşăreasa localităţilor cu statut urban în condiţiile în care rectificarea bugetară a adus în Amara, oraşul condus până în 2016 de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, 338.000 lei.

Oraşul Ţăndărei a primit pentru cheltuielile curente 155.000 lei iar oraşul Fierbinţi Târg se bucură de un plus de 721.000 lei.

„Cum se zice acum, #REZIST!”

Borduşani, Ciochina, Dridu, Făcăieni, Sărăţeni şi Vlădeni sunt şase comune cu primari liberali care fluieră a pagubă după ultima rectificare bugetară. În „mărinimia” sa, Guvernul a trecut în dreptul acestor localităţi cifra 0.

Fără bani comunităţile locale sunt obligate să se descurce cum pot pentru a face rost de sumele necesare plăţii salariilor şi a utilităţilor. Despre dezvoltare nici nu mai poate fi vorba, în multe situaţii lucrările aflate în plină desfăşurare fiind oprite din lipsa fondurilor.

„Ştiţi cum se zice acum, e la modă, #REZIST! Cam aceasta este situaţia la Vlădeni. Acum încercăm să luăm partea plină a paharului, e rău că nu am primit nimic dar se putea şi mai rău, este bine că nu ne-a luat din buget.”, face haz de necaz Marian Dinu, primarul din Vlădeni.

El se bucură că a rezistat tentaţiei cvasi-generale de a mări nejustificat salariile în Primăria pe care o conduce de doar doi ani deşi recunoaşte că are mari probleme în a-i păstra pe funcţionarii valoroşi. Tentaţi de salariile mai mari din comunele limitrofe, unii dintre ei aleg să se transfere pentru câteva sute de lei în plus în buzunar la sfâşitul lunii.

Nu la fel de greu o duc comune cu aleşi social-democraţi. De departe Munteni Buzău îşi freacă mâinile pentru 607.000 lei primiţi, la fel şi primarul din Albeşti, omenit bugetar cu 490.000 lei.

Pe lista fericiţilor se înscriu edilii PSD din Răduleşti (226.000 lei), Mărculeşti (213.000 lei) dar şi primarul ALDE al comunei Ciulniţa, pus pe lista finanţărilor bugetare cu 336.000 lei.

 

 

 

 

Articolul precedentEpiscopul Sloboziei și Călărașilor pedepsește credincioșii pentru absența la referendum
Articolul următorPreședintele CJ Ialomița va implementa un program de dat „bună ziua” pe stradă