Comercianţii din Urziceni plătesc chirie de 35 ori mai mică decât zarzavagii

În primăvară pentru terenul de sub chioşcurile din centrul municipiului Urziceni se cerea o taxă de 0,5 euro/mp/an. Acum terenul public "s-a scumpit" la 0,9 euro/mp/lună!

Primăria Urziceni închiriază terenul public de sub spaţiile comerciale din municipiu cu un tarif lunar de 0,9 euro/mp. În acelaşi timp, producătorii agricoli sunt obligaţi să achite zilnic aproape 1,1 euro/mp de tarabă.

Comercianţii din municipiul Urziceni se pot considera printre cei mai fericiţi proprietari de chioşcuri amplasate pe terenul comunităţii. Prin calcule numai de el ştiute, primarul Constantin Sava a decis să scoată la licitaţie terenurile ocupate la un preţ ridicol de mic.

Echivalentul a 0,9 euro/mp/an este preţul de pornire pentru trei terenuri de 36 mp, 25 mp, respectiv 8,10 mp situate pe străzi importante din localitate.Noile contracte se vor încheia pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire, la cerere.

Practic, proprietarul chioşcului de pe Calea Bucureşti, zonă centrală a municipiului Urziceni, va avea de achitat într-un an de zile echivalentul în lei a puţin sub 88 de euro. Asta deşi la doi paşi distanţă, un mic spaţiu comercial cu funcţionare non-stop este taxat lunar cu aproape 4 euro/mp, adică de cinci ori mai scump.

Mult mai mare este nota de plată pe care o achită producătorii agricoli şi societăţile care vând legume şi fruncte în piaţa agroalimentară din Urziceni. Ei plătesc zilnic câte 5 lei pentru fiecare metru pătrat de tarabă ceea ce înseamnă că pentru a vinde o legătură de pătrunjel eşti taxat de 35 ori mai scump decât dacă vinzi ţigări sau băuturi în buricul târgului.

Fără raport de evaluare a terenurilor

Consilierii municipali au de aprobat valoarea stabilită de primarul Constantin Sava fără a exista depus la dosarul concesiunilor un raport de evaluare pentru teren care să ţină cont de valoarea de piaţă reală a terenurilor. Aşa se face că terenul de pe strada principală este scos la concesiune la o valoare egală cu un teren de pe una dintre străzile lăturalnice.

Singura justificare oferită pentru concesionarea la preţ de nimic este cea legată de încasarea banilor la visteria locală. „Pentru o administrare eficientă a domeniului public şi privat şi atragerea de fonduri la bugetul local se propune concesionarea terenurilor.”, susţin funcţionarii Primăriei care au întocmit documentaţiile pentru aleşii locali.

Sumele atrase în urma celor trei concesiuni sunt de-a dreptul „spectaculoase”. De pe chiria a 69,1 mp într-un an de zile se va încasa echivalentul a 62,19 euro, aproximativ 290 lei!

Chiriile erau şi mai mici în primăvară!

Primăria Urziceni nu este la prima tentativă de închiriere a terenurilor de sub chioşcurile amplasate mai ales în zona centrală a municipiului. În primăvară, Constantin Sava a pus pe masa consilierilor locali concesiuni pentru aceleaşi terenuri dar la un preţ şi mai mic: 0,5 euro/mp/an!

Consilierii PSD au reuşit atunci să blocheze pomana adminstrativă dar scandalul a fost unul de pomină. Primarul liberal Constantin Sava a fost acuzat de consilieri că a dat buzna peste ei în şedinţa comisiei de specialitate şi fiind sub influenţa alcoolului i-a înjurat că nu sunt de acord cu valoarea stabilită de el.

Ultimul raport de evaluare al terenurilor din localitate datează din 31 ianuarie 2013 şi face referire la o valoare medie a terenurilor pe anul 2012. Documentul stabilea la vremea respectivă că un metru pătrat de teren intravilan în Urziceni valorează 41,6 euro, indiferent de zonă!

 

 

Articolul precedentViața unei tinere de 21 de ani atârnă de o Hotărâre de Guvern
Articolul următorPartidul Realitatea prinde contur – Gușă: Vom aduce profesioniști