Pericol pentru sănătate în supermarket-uri, la bancomate sau chiar și atunci când comandăm mâncare la domiciliu. Potrivit studiilor, virusul Sars-Cov-2 poate fi transmis de pe mâini pe ambalaje, pe mânerele ușilor și chiar și pe întrerupătoare. Oare toate aceste suprafețele sunt dezinfectate după ce sunt atinse de clienți? Anamaria Păcuraru încearcă afle răspunsul la această întrebare în rubrica Check In. 

Autoritățile din Capitală discută cu reprezentanții marilor retaileri despre interzicerea coșurilor de cumpărături din supermarket-urile bucureștene pentru că sunt un potențial factor de răspândire a virusului Sars-Cov-2. Despre cărucioarele de cumpărături oficialii nu au spus, însă, nimic. 

Este greu de crezut că sunt dezinfectate după fiecare folosire coșurile și cărucioarele pe care clienții supermarket-urilor le au la îndemână. Ele sunt pline de microbi! Și este ușor de demonstrat. Folosim un luminometru pentru a vedea care este nivelul de igienă de pe suprafețe. 

In cazul suprafetelor netede nu trebuie depasite 200 de unitati relative de lumina, iar noua ne-a dat o valoare de 464 de unitati relative de lumina.

În condițiile în care virusul Sars-cov-2 rezistă și până la 72 de ore pe suprafețele din plastic, așa cum au aratat studiile specialiștilor, coșurile de cumpărături ar fi trebuit să fie spălate și dezinfectate după fiecare utilizare sau măcar să fie puse la dispoziția cumpărătorilor șervețele anti-bacteriene pentru a le curăța chiar ei. Nu e de mirare că prefectul Capitalei a cerut înasprirea controalelor în mall-uri, piețe și alte zone aglomerate.

Nu numai coșurile de cumpărături pot ajuta la răspândirea infecției, ci și alte suprafețe folosite frecvent de oameni, care nu sunt dezinfectate după fiecare utilizare. De exemplu, ATM-urile bancare.

În aceeași situație sunt și POS-urile folosite la magazine. Deși autoritățile recomandă utilizarea cardurilor la cumpărături, nu poate fi folosită tot timpul plata Contactless: de exemplu, atunci când valoarea produselor cumpărate depășește o anumită sumă. Cumpărătorii sunt, astfel, nevoiți să atingă tastele aparatului pe care deja au pus mâna zeci de clienți înainte. 

Dacă nu merg oamenii la supermarket, acum au și opțiunea de a comanda acasă cumpărăturile sau mâncarea direct gătită. Însă și așa se pot contamina cu noul coronavirus. Cum? Prin înmânarea propriu-zisă a comenzii. Curierul trebuie să atingă geanta pentru a scoate mâncarea, pune mâna pe produse și le dă mai departe clientului. Oare câte bacterii și câți microbi sunt pe o astfel de geantă în care se livrează mâncarea? 

Așadar, nu e de ajuns să fie interzise coșurile de cumpărături în supermarket-uri. Pentru a elimina cât mai mulți factori care pot duce la răspândirea COVID-19 este nevoie de noi reguli, care să implice o dezinfectare cu mai mult simț de răspundere a suprafețelor folosite frecvent de oameni.

Ana Maria Pacuraru da zilnic check in acolo unde descoperim o problema. Astfel, autoritatile vor avea o harta cu puncte in care trebuie sa vina cu solutii. Daca aveti o propunere de subiect, trimiteti un mesaj la [email protected].

Articolul precedentBilanț CoVid-19, 11 decembrie 2020: 6.460 cazuri noi, 168 decese, 1.299 pacienți în ATI, 30.246 teste
Articolul următorAZI, ora 18:00 – Culisele Statului Paralel: NOI dezvăluiri din privatizarea Petrom