Fapte de corupție la vârful CNAIR cercetate de procurorii DNA. Unul dintre cei mai longevivi directori din instituție a fost reținut de DNA pentru 24 de ore. Florea Dascălu este cercetat de anchetatori pentru luare de mită și trafic de influență, anunță Realitatea PLUS.
Procurorii anticorupție l-au reținut duminică pe unul dintre cei mai longevivi directori din Compania Națională de Drumuri. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce lua mită de la un om de afaceri din Arad, care ar fi declarat la DNA fapta șefului CNAIR. Șpaga ar reprezenta valoarea unei partide de vânătoare, acesta fiind prins în flagrant chiar după partida din județul Arad.
Este vorba de Florea Dascălu, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Acesta este acuzat că a luat mită și a făcut trafic de influență pentru a ajuta o firmă să câștige contracte de deszăpezire. Faptele s-ar fi petrecut în perioada mai-octombrie 2022, iar suma primită ca mită este de 37.000 de lei.
Florea Dascălu s-a remarcat în primul an de pandemie când au apărut imagini cu el de la o petrecere cu lăutari, în perioada stării de alertă, fără să respecte măsurile sanitare. Acesta a fost filmat de un angajat al CNAIR, care a postat ulterior imaginile pe Facebook. Florea Dascălu se afla atunci în vizită pe DN 7 pentru a verifica anumite lucrări de covoare asfaltice.
A venit și o primă reacție din partea directorului general al CNAIR. Cristian Pistol a transmis că a luat act de reținerea lui Florea Dascălu și că acesta va fi suspendat din postul deținut în funcție de decizia instanței.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a suspectului DASCĂLU FLOREA, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită;
– trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire). Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.
Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.
Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
La data de 23 octombrie 2022, Dascălu Florea va fi prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, se mai arată în comunicatul DNA.
Sursa: Realitatea din Justitie