Joi, 25 mai 2023, creștinii ortodocși vor sărbători Înălțarea Domnului, care se numără printre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. În poporul român există o serie de obiceiuri care trebuiesc păstrate cu sfințenie, dacă vrei să-ți meargă bine în restul anului.

Anual, la o distanță de 40 de zile de la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, românii sărbătoresc Înălțarea la cer a Lui. Conform crestinortodox.ro, această sărbătoare înseamnă că:

„Înălţarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veşnicie, căci Fiul nu Se înfăţişează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci şi ca Om. Hristos, prin Înălţarea Sa, nu arată doar unde trebuie să ajungă omul, ci se face cale şi putere, ca omul să ajungă la această stare. El şade pe tronul dumnezeiesc al slavei, dar şi locuieşte în inima celor ce-L iubesc. Aşa putem înţelege paradoxul: Hristos este înălţat şi în drum spre înălţare cu fiecare dintre noi”.

„Hristos S-a Înălțat”

În această zi sfântă, oamenii se salută folosind urarea: „Hristos S-a Înălțat”, și se răspunde cu: „Adevărat S-a Înălțat”. Cele mai cunoscute și mai răspândite obiceiuri de Înălțarea Domnului ar atrage bogăție, sănătate și fericire în viața creștinilor care le respectă.

Românii vopsesc ouă roșii

Așa cum se obișnuiește și cu ocazia Învierii Domnului, creștinii vopsesc și cu ocazia sărbătorii care le bate la ușă ouă roșii. Este ultima zi în care se mai pot mânca.

Oamenii își pun frunze de nuc la brâu

În mai multe regiuni ale României, în ziua praznicului, oamenii obișnuiesc să își pună frunze de nuc la brâu. Tradiția din bătrâni ne amintește că cei care respectă acest obicei sunt feriți de boli și necazuri. Această practică ar fi fost folosită în vremea Mântuitorului.

Gospodinele nu își împrumută sare

Tradiția ne amintește faptul că împrumutul de sare le este interzis femeilor. Superstițiile spun că nu se dă foc din casă, încât casa va vui, iar vacile nu mai dau lapte.

Sursă text: Click.ro 

Articolul precedentNicolae Ciucă ar putea să nu-și mai depună mandatul vineri, așa cum se anunțase inițial – Anunțul purtătorului de cuvânt PNL
Articolul următorMinistrul Educației și-a uitat funcția! GAFĂ monumentală la un eveniment extrem de important – VIDEO