Căpușele,  insecte mici, asemănătoare unor insecte care trăiesc în zonele cu pădure sau cu iarbă, pot deveni inamicul public numărul unu pentru oricine. Dacă treci prin zone cu pădure sau iarbă, acestea se pot atașa de piele și se pot hrăni cu sângele tău. Deși majoritatea căpușelor nu sunt purtătoare de boli, unele pot provoca boli grave, cum ar fi boala Lyme, virusul Powassan sau febra cu pete.

Deși nu este de dorit să treceți printr-o astfel de situație, experții spun că există câțiva pași importanți prin care puteți evita contactul cu aceste insecte enervante. Așadar, pentru a evita căpușele cel mai bine este să nu intrați în zonele cu iarbă deasă, sau în zonele de pădure unde, cât de cât, știți de existența acestora, mai ales dacă vă gânmdiți să mergeți la o plimbare cu animalul de companie.

În ceea ce privește verificarea, vedeți dacă aveți căpușe pe dumneavoastră, pe copiii dumneavoastră și pe animalele de companie atunci când vă întoarceți din zone infestate de căpușe. Animalele de companie pot contracta boala Lyme și pot transmite căpușele la dumneavoastră sau la alți membri ai gospodăriei dumneavoastră.

Căutați căpușe în:

  • Toate zonele comune.
  • Buric.
  • În spatele urechilor și genunchilor.
  • Între picioare.
  • În jurul taliei.
  • În linia părului.
  • În alte pliuri ale pielii.

Singura metodă infailibilă pentru a nu avea căpușe este evitarea zonelor în care acestea stau. Aceasta înseamnă să nu vă apropiați de tufișuri și de iarba înaltă din zonele împădurite și din jurul acestora. Dacă vă place să fiți în aer liber și vă aflați frecventând aceste medii, Connecticut Agricultural Experiment Station a publicat un manual complet excelent despre gestionarea căpușelor. Dacă nu aveți timp să citiți toate cele 80 de pagini, iată șase sfaturi pentru a vă proteja de căpușe, culese în principal din acest manual.

  1. Purtați haine de culoare deschisă. Culorile deschise fac căpușele mai ușor de reperat, în special micile nimfe de căpușă de cerb.
  2. agă-ți pantalonii în șosete. Poate că nu este un aspect măgulitor, dar creează o barieră fizică împotriva căpușelor.
  3. Folosiți repelent pentru insecte. Cele mai multe dintre substanțele chimice care resping țânțarii sunt oarecum eficiente împotriva căpușelor, deși poate fi nevoie de o concentrație mai mare de DEET – între 30% și 40% – pentru a le ține cu adevărat la distanță. Permetrinul este o substanță chimică mai puternică, care ucide căpușele, dar și le respinge. Produsele care conțin permetrină trebuie pulverizate pe haine, nu pe piele. Picaridina respinge țânțarii și alte insecte, dar nu și căpușele.
  4. Rămâneți în mijlocul potecii (sau al șoselei). Căpușele nu pot zbura sau sări, așa că pot ajunge pe dumneavoastră doar dacă intrați în contact cu tipul de mediu în care trăiesc: zone umede, adesea umbroase, împădurite, cu frunze, plante joase și arbuști.
  5. Gândiți-vă la soare. Căpușele nu se simt bine în zonele uscate, deschise. Mobilierul de grădină și echipamentele de joacă trebuie să fie retrase de la marginea zonelor împădurite, umbroase. Dacă faceți un picnic, alegeți un petic de gazon bine îngrijit sau un teren deschis.
  6. Inspectați-vă pe dumneavoastră și pe copiii dumneavoastră, și pe animalele de companie, în special picioarele și inghinalul. Căpușele sunt de obicei prinse pe partea inferioară a picioarelor și apoi urcă în sus în căutarea unei mese. Șansele de a contracta Lyme sau alte boli transmise de căpușe sunt reduse la minimum dacă o căpușă este îndepărtată imediat după ce s-a atașat, iar dacă încă se târăște nu există niciun risc. Dușul este un loc bun pentru a efectua o verificare a căpușelor. Căutați orice umflătură nouă pe pielea săpată.

Care sunt remediile pentru a scăpa de căpușe

Îndepărtarea rapidă a unei căpușe reduce șansele de a vă îmbolnăvi în urma unei mușcături. Chiar și o căpușă care este purtătoare a unei boli transmisibile poate să nu fi fost atașată suficient de mult timp pentru a vă infecta. Dacă găsiți o căpușă pe corp, primul lucru care trebuie făcut este să determinați dimensiunea acesteia și cât timp a stat la locul ei.

Căpușele care transmit boala Lyme au mai multe șanse de a face acest lucru dacă au stat pe corpul dumneavoastră timp de 36 de ore sau mai mult. O căpușă care pare mare și înghesuită probabil că se află pe corpul dumneavoastră de ceva timp. Dacă găsiți o astfel de căpușă, atunci încercați să o îndepărtați, în întregime, cu o pensetă și sterilizați zona respectivă cu un tampon cu alcool. Păstrați căpușa într-un recipient, astfel încât să o puteți aduce la medic, care o va testa pentru diferite boli transmise de căpușe.

Dacă nu puteți îndepărta căpușa în întregime, atunci este mai bine să nu încercați. În schimb, consultați-vă medicul sau mergeți la un centru de îngrijire urgentă, mai ales dacă căpușa este înghesuită sau dacă credeți că este pe dumneavoastră de mai mult de o zi sau două. Dacă o căpușă se târăște pe dumneavoastră, atunci îndepărtați-o și aruncați-o. Puneți-o în alcool, într-o pungă/un recipient sigilat, înfășurați-o bine în bandă adezivă și aruncați-o sau aruncați-o în toaletă.

Medicul vă poate prescrie un antibiotic profilactic, cum ar fi doxiciclina, pentru a vă proteja împotriva îmbolnăvirii, deși nu toți cei care găsesc o căpușă pe ei au nevoie de profilaxie cu antibiotice. Ceea ce este important de știut este că terapia cu antibiotice tratează în mod eficient toate cele trei boli transmise de căpușe, fără efecte secundare pe termen lung, fie din cauza medicamentelor, fie din cauza bolilor în sine.

Articolul precedentVIDEO Un brașovean a început să plângă după ce şi-a vândut Dacia pe care a avut-o timp de 34 de ani
Articolul următorVești proaste de la ANM. O nouă alertă meteo anunță risc de inundații și cod portocaliu de viituri. Care sunt zonele afectate de ploi torențiale în România