Bulgaria impune restricții drastice după ce în ultima săptămână noile infectări au crescut cu 40 la sută în ultima săptămână. Guvernul de centru-dreapta a închis, de asemenea, grădiniţele, teatrele, cinematografele şi sălile de sport şi a interzis evenimentele private. Carantina totală va dura 10 zile.

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus şi al deceselor din cauzaa COVID-19 „au explodat”, numai în ultimele 24 de ore au fost raportate 4.201 de cazuri noi, 7.804 de bolnavi COVID-19 în spitale, inclusiv 609 la Terapie Intensivă. Bilanțul total al infectărilor a ajuns joi la 291.769, iar cei care au murit de la începutul epidemiei până acum a crescut la 11.715.

Ministrul bulgar al Sănătăţii Kostadin Anghelov, a anunțat joi că urmează să fie închise, pentru zece zile, școlile, universităţile, restaurantele, teatrele, cinematografele, centrele comerciale, cazinourile şi sălile de sport.

„Este o decizie dificilă şi nepopulară din punct de vedere politic, dar justificată din motive sanitare”, a declarat Anghelov.

Odată cu apropierea alegerilor legislative de la 4 aprilie, Guvernul evita să impună măsuri stricte, apreciind că ”populaţia nu este pregătită să le accepte”. Până la anunțul de astăzi, restricţiile se limitau la purtarea măştii de protecţie, închiderea timp de câteva săptămâni a restaurantelor şi la reducerea numărului de elevi la ore şi de spectatori la evenimente culturale.

În ultimele 14 zile, numărul morţilor din cauza COVID-19 s-a dublat – aproape 95% în plus – faţă de săptămânile pecedente, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale, iar spitalizările au atins cel mai mare nivel de la începutul  epidemiei – peste 7.800 de persoane.

Bulgaria se află pe locul patru în rândul statelor membre UE în privinţa ratei mortalităţii, cu 18,7 de decese la 100.000 de locuitori, după Cehia, Slovacia şi Ungaria, potrivit Centrului European al Bolilor.

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentCulisele statului paralel | Cum au făcut avere frații Cristescu din marile tunuri date statului român – ce s-a ales de fabricile și uzinele timișorene
Articolul următorFOTO Explozie urmată de incendiu. Bătrână salvată de pompieri