Dacă sunt alegeri este și mită.

Până azi 42 de președinți de secții de votare s-au retras din funcții invocând motive personale. Fenomenul se manifestă în toată țara, sute de președinți refuzând să participe la referendumul organizat de PSD.

Explicația este simplă. Pentru 5 zile de activitate președinții secțiilor de votare vor încasa circa 900 de lei, adică 10% din salariul minim brut pe economie, în vreme ce un membru al secției de votare va primi 5% pe zi timp de 3 zile.

Cum salariile bugetarilor au crescut exponențial, nimeni nu mai este tentat de acest mezelic care presupune timp pierdut și stres. Partea interesantă este că președintele circumscripției caută doritori pentru completarea secțiilor de votare dar nu prea găsește.

Referendum inutil

Legat de referendumul care va avea loc la sfârșitul săptămânii specialiștii în drept susțin că prevederea este deja în Constituția României. Declarația Universală a Drepturilor omului prevede la articolul 16 că:

Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie.

Ei au drepturi egale la contractarea casatoriei, in decursul casatoriei si la desfacerea ei.

Casatoria nu poate fi incheiata decit cu consimtamintul liber si deplin al viiitorilor soti.

Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului.

Constituția României consacră la articolul 20 faptul că prevederile tratatelor internaționale cu privire la drepturile omului sunt cele în raport de care sunt aplicate prevederile similare din Constituție:

Art. 20 – Tratatele internaţionale privind drepturile omului

(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.( Constituția României)

În acest context ar interesant de aflat pentru ce PSD aruncă 40 de milioane de euro pe fereastră în condițiile în care obiectul referendumului nu există?

 

Articolul precedentHoţi de fier vechi, cereale şi combustibil din Feteşti, după gratii pentru 30 de zile
Articolul următorDSVSA Ialomița refuză plata despăgubirilor pentru porcul unei femei din Fetești