Slobozia a fost invadată din nou de mirosuri pestilențiale provenit de la fabrica de făinuri proteice de la Ciulnița operată de Clean Tech. În ciuda incidentelor frecvente care creează disconfort cetățenilor activitatea poluatorului nu este întreruptă.

OUG  195/2005 privind protecția mediului prevede la articolul 17 aliniatul 3 că:

(3)Acordul de mediu şi autorizația/autorizația integrată de mediu se suspendă de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului care a emis actul de reglementare, pentru nerespectarea prevederilor acestora sau ale programelor pentru conformare/planurilor de acțiuni, după o notificare prealabilă prin care se poate acorda un termen de cel mult 30 de zile pentru îndeplinirea obligațiilor. Suspendarea se menține până la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni. Pe perioada suspendării, desfășurarea proiectului sau activității este interzisă.

(4) În cazul în care nu s-au îndeplinit condițiile stabilite prin actul de suspendare, autoritatea competentă pentru protecția mediului dispune, după expirarea termenului de suspendare, anularea acordului de mediu sau autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu, după caz.

(5) Dispozițiile de suspendare şi, implicit, de încetare a desfășurării proiectului sau activității sunt executorii de drept.

Deși legislația este clară, autoritățile refuză să își asume responsabilitatea de a opri poluarea. Garda de Mediu invocă frecvent lipsa unui aparat pentru măsurarea mirosurilor.  Potrivit Standardului Național 12574/1987 care reglementează condițiile de calitate pentru aer se consideră că emisiile de substanțe puternic mirositoare depășesc concentrațiile admise atunci când în zona de impact mirosul dezagreabil și persistent este sesizabil olfactiv.

Din acest motiv operatorul trebuie să ia în calcul în timpul operațiunilor factorii de climă astfel încât să evite perioadele în care curenții de aer favorizează dispersia poluanților. În cazul de față distanța la care se află fabrica față de oraș este de peste 2 kilometri. Dacă mirosul este persistent și la această distanță este clar că fabrica nu respectă prevederile autorizației de mediu.

Avicola sau Clean Tech?

Scuza invocată de Clean Tech în fața autorităților și a presei este aceea că poluarea provine de la Avicola. Directorul tehnic al fabricii Clean Tech, Mihai Constantin, este categoric:

 Presiunile au fost foarte mare și nu știu de ce. Mirosurile nu au fost de la noi dacă vreți să știți. Duceți-vă la ferme în spate să vedeți când dau foc. Miroase a pană arsă. …..

La fermele din partea aia (arată spre Bora), la Avicola. Duceți-vă așa într-o plimbare. Nu a fost de la noi mirosul. Eu nu ard pene. Dacă vreți vă duc prin fabrică să vedeți ce este la noi. Am făcut documentație. Sunt spălătorii făcute, pistele ca să nu mai aștepte pe drum,  Se va mări și capacitatea, se îmbunătățește tehnologia, în sfârșit. Se face altceva. Documentația este la avizare la primărie. Lumea vrea sânge, pe mine asta mă deranjează. Că și Garda a venit intenționată… . În sfârșit, nu comentez că după aia îmi puneți vorbe în gură. Când cauți cu blodu…

Autoritățile de mediu nu au verificat ipoteza lansată de directorul Clean Tech pe motiv că, în scripte, Avicola arde cadavrele la incineratorul Pro Air Clean situat în incinta depozitului de deșeuri operat de Vivani.  Cu această scuză penibilă subiectul se închide. De 5 ani ne învârtim într-un cer vicios în care interesele a două companii sunt puse înaintea intereselor a peste 50.000 de cetățeni.

Primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, este singurul personaj care încearcă să blocheze activitatea poluatorului Clean Tech până la remedierea deficiențelor. Răspunzând unei acuzații de non combat pe Facebook, Mocioniu a răspuns:

De trei ani de zile în calitate de primar al municipiului am formulat zeci de adrese către Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Instituția Prefectului și Ministerul Mediului pentru a semnala “disconfortul major olfactiv” la care sunt supuși cetățenii municipiului nostru. Un singur răspuns notabil in luna februarie 2019 prin care eram informați ca într-adevăr nu au fost respectate condițiile de funcționare ale unității de fabricare a fainurilor proteice .

Și încă un răspuns neoficial într-un comunicat de presa , în urma unei conferințe de presa la care ați participat și dumneavoastră .De la acele răspunsuri primite am continuat să transmit adresele către aceste instituții , chiar am solicitat o audiență la ministrul mediului , la care aștept încă un răspuns. Chiar continui să cred că într-un final instituțiile statului vor lua măsurile care se impun. Vă informez de asemenea , că voi continua demersurile prin toate căile legale.

Articolul precedentSe întâmplă la Slobozia: turiști amendați pentru că autocarul n-a fost parcat într-un loc care nu există
Articolul următorA demarat procedura de suspendare a autorizației de mediu pentru Clean Tech !