Guvernul României a aprobat în ședință Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea de parteneriate pentru implementarea de proiecte pe infrastructura feroviară publică între autoritățile publice locale și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii MTI și companiile feroviare și a fost publicată ieri în Monitorul Oficial.

Aceste parteneriate includ următoarele categorii de proiecte:
Serviciul public de transport feroviar de călători de interes local
Autoritățile publice locale au posibilitatea din acest moment să colaboreze cu Ministerul Transporturilor și companiile feroviare pentru dezvoltarea serviciilor moderne de navetă (trenuri metropolitane), precum și pentru revitalizarea și regenerarea urbană în zona căii ferate.
Infrastructura feroviarăpublică
Autoritățile locale pot propune Ministerului Transporturilor forme de parteneriat care duc la investiții în gări și puncte de oprire a trenurilor moderne adaptate cerințelor tuturor categoriilor de călători, treceri la nivel care să permită traversarea și persoanelor cu dizabilități sau celor cu bicicleta, construirea de park&ride-uri.
Regenerarea urbană
Noul act normativ încurajează implementarea proiectelor de revitalizare și regenerare urbană, care includ: reconstrucția/reabilitarea și modernizarea depourilor, precum și a altor spații industriale feroviare, amenajarea de spații de recreere, reorganizarea trotuarelor și străzilor din zona căilor ferate, amenajarea de cartiere moderne, verzi și zone industriale și de business.
Producerea, gestionarea inteligentă, distribuţia şi utilizarea de energie din surse regenerabile
O alta direcție în care autoritățile locale sunt încurajate sa pregătească proiecte este cea a investițiilor în sistemele de energie regenerabila, în special, amplasare panouri fotovoltaice.
Sisteme inteligente de transport
Sisteme de informare călători și de ticketing integrate cu serviciile de transport urban, unde va fi afișat orarul tuturor rutelor de transport din zonă (autobuz, tren, metrou, tramvai, etc, precum și disponibilitatea locurilor de parcare din proximitate)
Au fost create premisele constituirii parteneriatelor între autoritățile publice locale și CFR SA, în vederea dezvoltării și implementării de proiecte pe infrastructură feroviară publică.
In perioada următoare, MTI va colabora cu autoritățile locale pentru a pune în practică propunerile acestora și a face cât mai aplicabil acest cadru nou legislativ.
Ca exemplu de bună practică în ceea ce privește implementarea unui astfel de parteneriat între autoritățile locale și compania de cale ferată îl reprezintă proiectul pilot privind amenajarea unui punct de oprire la Mogoșoaia (Ilfov), stația Parc Mogoșoaia, pe linia feroviară a serviciului metropolitan București Gara de Nord – Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentRomânii fără asigurare la case riscă impozite mai mari. Proiect de lege în Parlament
Articolul următorFacturile vor depăși veniturile a milioane de români! Datele care ne dau fiori: încălzirea devine un LUX în următorul deceniu