Boala cronică de rinichi ar putea deveni a cincea cauză de deces la nivel european. Specialiștii se așteaptă la o creștere a cazurilor pe măsură ce populația îmbătrânește, iar funcția renală scade odată cu înaintarea în vârstă. 

 

Ministerul Sănătății va deconta, în următorul contract cadru, două analize pentru depistarea acestei afecțiuni. 

Boala cronică de rinichi este, în acest moment, a zecea cauză de deces la nivel mondial, cu o probabilitate de deces la cinci ani estimată la 33%. 

Riscurile pot fi reduse prin screening, diagnosticare în stadii incipiente, monitorizare regulată și tratament. 

”O afecțiune de multe ori tăcută, dar care, pe termen mediu, are un impact foarte serios nu numai asupra morbidității, dar și asupra mortalității generale și asupra calității vieții multora dintre concetățenii noștri”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Ministerul Sănătății va introduce în următorul contract cadru decontarea a două analize de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Acestea vor permite diagnosticarea în stadii incipiente a bolii cronice de rinichi. 

”Să putem să introducem câteva investigații simple, dar care au o foarte mare valoare, pentru că o boală cronică de rinichi, depistată în stadiu incipient, beneficiază de un tratament care îmbunătățește mult viața pacienților și evităm două consecințe, două soluții mai greu de implementat. În primul rând, se reduce foarte mult nevoia de dializă și cel de al doilea lucru, și cel de transplant”, a mai spus Alexandru Rafila. 

Articolul precedentCu drag despre România, județul Botoșani | Locul din care s-au umplut manualele de poezie și proză
Articolul următorNoi alerte meteo emise astăzi de ANM. COD PORTOCALIU în zona montană! COD GALBEN în restul țării