Alegeri cruciale au loc duminică în Turcia. Oamenii sunt așteptați la urne, unde vor decide cine va fi următorul președinte al țării. Potrivit ultimelor sondaje, Erdogan, care se află la putere deja de două decenii, este candidatul favorit, potrivit Realitatea PLUS. 

Duminică, 28 mai, se desfășoară al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 (05 GMT).

Preşedintele aflat la sfârşit de mandat Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu.

După încheierea scrutinului la orele locale 17.00 (14:00 GMT), primele rezultate sunt aşteptate la începutul serii.

Cei doi contracandidaţi vor să îi atragă pe cei 8,3 milioane de votanţi care nu au mers la urne în primul tur de scrutin.

Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, s-a clasat pe primul loc în primul tur. Acesta a obținut 49,51% din voturi, un scor mai mare decât se aștepta.

Alegerile de duminică vor determina nu doar cine va conduce Turcia, țară membră NATO, ci și direcția politică și economică a acestei puteri regionale de 85 de milioane de locuitori. Asta în contextul în care Erdogan, președintele în exercițiu, a declarat recent că țara sa are o relație specială cu Rusia. 

În priul tur de scrutin, de pe 14 mai, Erdogan s-a plasat în faţa lui Kilicdaroglu, reprezentantului opoziţiei, iar partidul său, AKP, cu rădăcini islamiste, şi aliaţii acestuia şi-au asigurat o majoritate parlamentară.

Erdogan a obţinut 49,5% din voturi în primul tur, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii.

Cei doi contracandidați au transmis mesaje ferme înainte cu o zi de turul decisiv al alegerilor, pentru a-i atrage mai ales pe cei 8 milioane de votanţi care nu au mers la urne în primul tur de scrutin.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţeni să iasă în număr mare la vot duminică, pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial, în timp ce rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, le-a cerut alegătorilor să scoată ţara din „groapa neagră” a celor două decenii de conducere a actualului lider de la Ankara, spunând că este votul „ultimei şanse”, relatează Reuters.

Într-un discurs susţinut în faţa susţinătorilor săi în cartierul Beykoz din Istanbul în ultimul miting de campanie, Erdogan a făcut apel la o prezenţă mare la urne.

„Ne grăbim mâine la urne? Vom începe să votăm de la primele ore ale dimineţii? Nu vrem să lipsească nimeni dintre cei care au votat la primul tur”, a spus preşedintele turc, în timp ce mulţimea îi răspundea entuziastă cu \”Da\”.

„Să îi încurajăm pe cei care nu au putut să meargă (la urne în primul tur). Vom încheia munca începută la 14 mai, cu o majoritate covârşitoare, sperând să creştem şi mai mult diferenţa mâine?”, a mai afirmat el.

De partea cealaltă, Kilicdaroglu, care este susţinut de o alianţă de opoziţie formată din şase partide, a spus că toată lumea care iubeşte Turcia trebuie să voteze.

„Dacă vă doriţi cu adevărat, vom ieşi împreună din această gaură neagră”, a scris el pe Twitter.

„Fac apel la toţii oamenii, indiferent de viziunea lor sau de stilul lor de viaţă. Este ultima şansă. Toţi cei care iubesc această ţară ar trebui să iasă la urne”, a adăugat Kilicdaroglu.

Articolul precedentFenomene meteo extreme continuă în România – Unde vor fi vijelii, grindină și vânt puternic – Anunțul ANM
Articolul următorPensiile ar putea să întârzie în luna iunie – Care este motivul anunțat de președintele Casei Naționale de Pensii