Autoritățile au decis: se redeschid școlile pe 8 februarie, data la care debutează oficial semestrul al II-lea. Revenirea elevilor la cursurile față în față a fost decisă marți într-o ședință la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis i-a chemat la discuții pe premierul Florin Cîțu și pe oficiali din Ministerul Educației, al Sănătății și de la INSP.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, de la ora 15.00, cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru a decide despre redeschiderea școlilor în data de 8 februarie. La discuții au participat și medicii Raed Arafat și Adriana Pistol.

„În unanimitate, am decis că, de luni (8 februarie) majoritatea copiilor merg fizic la școală, dar situația va fi diferită în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate: În scenariul verde, merg toți; În scenariul galben merg fizic la școală doar copiii de la grădinițe, cei din clasele I-IV, a VIII-a și a XII-a; În scenariul roșu merg fizic la școală doar copiii de la grădinițe, cei din clasele I-IV; În localitățile aflate în carantină, toți copiii fac cursuri on-line,” a declarat președintele Klaus Iohannis.

SCENARIILE

Scenariul Verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie, toate școlile se redeschid fizic.

Șcenariul Galben – Peste 1 la mie rată de infectare, până la 3 la mie, merg în continuare  copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.

Scenariul Roșu – Peste 3 la mie până la 6 la mie, rata de infectare. Copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.

Scenariul 100% online – Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se învață în online, relatează realitatea.net .

Ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu a explicat, luni, modul în care vor activa elevii sau profesorii cu vulnerabilități.

„Elevii care au vulnerabilități medicale vor trebui să aibă asigurat procesul de predare-învățare online. A doua categorie: elevii care prezintă simptome. Recomandarea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației este aceea de a rămâne acasă, deci învățare online. A treia categorie: elevi cu aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Și pentru aceștia vom fi datori să asigurăm predare online. Cea de-a patra categorie: profesori care au vulnerabilități cronice, certificate de către un medic de medicină de familie. Aceștia, de asemenea, vor asigura procesul de predare online. A cincea și ultima categorie specială: profesori care prezintă simptome, care în care lucrurile vor trebui analizate ca atare. Atunci când profesorul are vulnerabilități cronice care îl împiedică să fie prezent în școală, programul orar va trebui să fie adaptat de către fiecare școală în așa fel încât elevii să aibă grupate acele ore online într-o singură zi”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentLaurențiu Botin: Influencerii lui pește prăjit
Articolul următorŞase noi cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie a noului coronavirus