Rata anuală a inflației a ajuns la 6,6% în martie, față de 7,23% în luna februarie. Măsurile introduse de Guvernul Ciolacu privind plafonarea adaosului comercial la produsele de bază au avut un efect semnificativ în scăderea inflației, acest lucru fiind confirmat de faptul că la majoritatea alimentelor din listă s-a constatat o scădere a prețurilor.
Potrivit datelor de la INS, inflația generală, care este pe un trend de scădere și a ajuns la 6,6%. Deși încă vedem majorări de prețuri de 8% la servicii, și mărfuri nealimentare de 10%, în privința produselor alimentare, acestea s-au scumpit cu doar 2,8%.
Important de reamintit că rata inflației în martie 2023 era de 14,5%. Încă de atunci, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a propus și adoptat măsuri care să îi protejeze pe români în lupta cu creșterea prețurilor, în special la produsele alimentare de primă necesitate.
În afară de creșterea salariilor și a pensiilor, acordarea de vouchere pentru familiile vulnerabile, o măsură importantă, care se poate observa inclusiv în datele oficiale ale INS, a fost plafonarea adaosului comercial la 20% pentru alimentele de bază.
Indicele de consum, după implementarea măsurilor PSD
Indicele de consum în luna martie 2024, față de aceeași lună din 2023 arată o scădere a prețurilor a alimentelor de bază precum:
– Făină: -30,59%
– Produse de morărit: -29%
– Mălai: -27,02%
– Ulei comestibil: -25,12%
– Ulei, slănină, grăsimi: -22,82%
– Unt: -12,33%
– Zahăr: -10,05%
– Margarină: -8%
– Lapte de vacă: -6,13%
– Ouă: -4,04 %
– Legume și conserve de legume: -1,38 %
De asemenea, recent, și Banca Naţională a României a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Plafonarea adaosului comercial, prelungit până la finalul anului
Recent, Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care, la propunerea parlamentarilor PSD, plafonarea adaosului comercial la produsele de bază a fost prelungit până la finalul anului.
”Este o măsură absolut justificată până când inflaţia va ajunge sub 5% la finele anului, conform datelor BNR. Zilele viitoare venim şi cu un mecanism îmbunătăţit de plafonare a preţurilor la energie şi gaze, care să ofere un ajutor suplimentar atât populaţiei, cât şi economiei până în 2026. PSD este singurul partid care vine cu soluţii concrete pentru stabilizarea preţurilor, aceasta fiind cea mai importantă aşteptare a românilor în 2024”, spunea președintele PSD, Marcel Ciolacu, după adoptarea legii.
Lista produselor cu adaosul comercial plafonat, în prezent:
– Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
– Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
– Brânză telemea de vacă vrac
– Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
– Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
– Mălai pănâ la 1 kg
– Ouă de găină calibrul M
– Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
– Carne proaspătă pui – Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
– Carne proaspătă porc – Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
– Legume proaspete vrac – roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
– Fructe proaspete vrac – mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.
– Cartofi proaspeţi albi vrac
– Zahăr alb tos până la 1 kg
– Smântână- 12% grăsime
– Unt până la 250 grame
– Magiun până la 350 grame