Un rulou de varză este un fel de mâncare format din frunze de varză gătite, înfășurate în jurul unei varietăți de umpluturi.
Această rețetă este comună în bucătăriile din Europa Centrală, de Nord, de Est și de Sud-Est și în mare parte din Asia de Vest, China de Nord, precum și părți din Africa de Nord. 

Umplutura de carne, tradițională în Europa
 
Umpluturile cu carne sunt tradiționale în Europa și includ carne de vită, miel sau porc, asezonată cu usturoi, ceapă și condimente. 
 
Cerealele precum orezul și orzul, ciupercile și legumele sunt, de asemenea, adesea, incluse și ele în rețete. 
Frunzele de varză fermentate sunt folosite pentru împachetare, în special în sud-estul Europei. 
 
În Asia, varza se umple cu tofu și ciuperci

În Asia, fructele de mare, tofu și ciupercile shiitake pot fi, de asemenea, folosite. 
Varza chinezească este adesea folosită ca și ambalaj. Frunzele de varză sunt umplute, apoi sunt coapte, fierte sau preparate la abur într-o oală acoperită și, în general, consumate calde, adesea însoțite de un sos. Sosul variază foarte mult în funcție de bucătăria tradițională a zonei. 

 

În Suedia și Finlanda, varza se servește cu… dulceață
 
În Suedia și Finlanda, varza este servită cu dulceață de lingonberry (fructe specifice zonei, asemănătoare cu merișoarele), care este atât dulce, cât și foarte acră.  

În Europa de Est, sosurile pe bază de roșii și smântână sunt tipice. În Liban, varza este umplută cu orez și carne tocată și rulată doar până la dimensiunea unui trabuc. De obicei, se servește cu o garnitură de iaurt și un tip de vinegretă de lămâie și ulei de măsline, asezonată cu usturoi și mentă uscată.
 
Sarmaua, tipic românească?
 
Ruloul de varză, cunoscut și sub numele de sarma, este un aliment de bază în bucătăria românească, cu variații ale rețetei și mărimii în funcție de regiune, de obicei durează până la șase ore pentru gătit. Făcute, în mod traditional, din carne de porc, vită, slănină, orez, condimente și aromate, prăjite într-un sos de roșii și servite cu mămăligă, smântână și ardei murați picante.

 

Citește continuarea pe eva.ro

Articolul precedentRomânia, codașa Uniunii Europene la salariul minim. Ce loc ocupăm în clasamentul european
Articolul următorTradiții şi superstiții de IGNAT. Ce pățesc cei care muncesc astăzi